De lessen van 2019

Het afgelopen jaar hebben we flink geëxperimenteerd met Mijn Omgeving! Bedankt voor iedereens inzet! Ondanks de drukke dagdagelijkse werkzaamheden hebben we in de vrije uren toch heel wat voor elkaar gekregen. 
 
 
Data analyse:
Het duiden van de data is ontzettend lastig, en misschien wel ons grootste knelpunt van het moment. Heb je verstand van data analyse en wil je ons helpen? Neem contact met ons op!
 
Sociaal netwerk:
het afgelopen jaar stond in het teken van de Sodaq sensor. Toch is onze grootste kracht vooralsnog sociaal, doordat we elkaar nu gemakkelijker kunnen vinden en zo kennis en kunde bij elkaar brengen. Zo is de Hogeschool Rotterdam momenteel bezig met allerlei innovaties zodat wij als politie beter ons werk kunnen doen. Denk aan specifieke sensoren voor het vinden van (lekkende) drugslabs. En ons netwerk blijft groeien!
 
Plaatsing sensoren:
We hebben gezien dat het plaatsen van meerdere sensoren binnen een bepaald gebied effectiever is dan het verspreiden van de sensoren. Door meerdere sensoren te hebben binnen een gebied vallen lozingen sneller op, zeker wanneer de data wordt gecombineerd met andere data (stromingen van het water, of weerdata). Ook helpt dit qua eigenaarschap: veel sensoren in een klein gebied maakt het makkelijker om iemand te vinden die zich over de sensoren ontfermt, om bijvoorbeeld te kijken als er een opvallend patroon is. In 2020 zullen we daarom beginnen aan een project binnen een afgekaderd gebied.
 
Sodaq Sensor:
Wat de Sodaq Sensor zelf betreft, we hebben geleerd dat dit soort sensoren toch meer onderhoud vereisen dan verwacht. Ze worden aangetast en moeten regelmatig schoongemaakt worden. Ook hebben we te maken met diefstal/vandalisme waardoor onderdelen vervangen moeten worden. De Sensemakers in Amsterdam hebben een paar sensoren weten te repareren, waarvoor ontzettend veel dank!
De sensoren lijken een redelijk goede indicatie te geven, maar Saxion Hogeschool is specifiek bezig de validiteit van de sensoren te onderzoeken. We zijn heel benieuwd naar de resultaten!
 
Plannen 2020:
De eerste plannen voor 2020 worden al gevormd! Zo staat er een samenwerking met CBS in de planning, zodat zij kunnen expertimenteren met nieuwe databronnen en wij kunnen leren van hun expertise.
Hollandse Luchten heeft al een paar honderd sensoren in Noord Holland voor het meten van de luchtkwaliteit, we zijn nu in overleg over het aanvullen van deze data door middel van watersensoren. De combinatie van luchtsensoren en watersensoren zou heel interessant kunnen zijn!
Daarnaast gaan we natuurlijk verder waar we gebleven zijn qua plaatsing, ijking en onderhoud sensoren, qua uitbreiding van het dashboard, en het aanvullen met behulp van andere data (zoals burgerdata van bijvoorbeeld milieuklachten.nl.
 
 
Nogmaals bedankt! En natuurlijk de beste wensen voor 2020!