Het begon met Beerput Nederland

Achtergrond:
Mijn Omgeving is ontstaan aan de hand van de documentaire Beerput Nederland. Deze documentaire heeft voor zoveel verontwaardiging gezorgd, dat professionals binnen meerdere organisaties zich begonnen te verenigen om een gezamenlijke vuist te vormen tegen vervuilers. De teamleden zijn intrinsiek gemotiveerd en werken hieraan naast hun gewone werk. 
 
Het hoofdproject van Mijn Omgeving is gericht op het verspreiden van goedkope sensoren die burgers zelf kunnen aanschaffen. Momenteel zijn we dit concept langzaam aan het uitrollen met een sensor die elektrische geleiding in het water meet, als algemene maatstaf voor de mate van verontreiniging. De sensor meet om de paar minuten, waardoor een plotselinge piek een teken kan zijn van vervuiling. De data van deze sensor komt bij elkaar op een dashboard, en zal uiteindelijk gecombineerd worden met de data van andere partijen. Het doel is het creëren van een soort buienradar op milieugebied zodat de burger zo precies kan zien wat er in zijn eigen omgeving gebeurt. Daarnaast hebben diverse (overheids)partijen door deze infrastructuur meer informatie, zodat ze sneller en daadkrachtiger kunnen optreden tegen vervuilers.
 
In de toekomst willen we deze buienradar op milieugebied ook voeden met meldingen van burgers, ongeacht of deze melding is doorgegeven aan de gemeente, politie, of op social media is geplaatst. Dit traject moet nog starten.
 
Naast deze technische infrastructuur, heeft Mijn Omgeving diverse partijen in staat gesteld om hun sociale infrastructuur te versterken. Zo kan een idee van een partij sneller worden doorontwikkeld en uitgevoerd.
 
Houd deze website in de gaten voor nieuws! En als je hem nog niet hebt gezien; bekijk de documentaire Beerput Nederland!